1.6. - 9.6.             16.6.- 22.6.           23.6. - 29.6.            30.6. - 6.7.
 KIERTUEPÄIVÄKIRJA  9.6. - 15.6.

      15.6. Iisalmessa, Juhani Ahon museossa,       Don Quijote kohtasi tuulimyllyn.

Maanantai 9.6.

Matkalla Hankasalmelta Kontiolahdelle pääsi Rosinante pääosaan: vettä tuli kuin aisaa ja tuulilasinpyyhin tupsahti maantielle. Rajaajan mutteri oli löystynyt ja röykytys aiheutti oikosulun sähköjärjestelmään, minkä jälkeen bussin ovikaan ei auennut sähkö– vaan lihasvoimalla. Jukka kuitenkin sompasi meidät äitinsä Tuulan ja tämän miehen Juhan mökille pitkin tietä joka saattoi hyvinkin olla bussia kapeampi. Perillä odotti lämmin kasviskeitto, kuuma sauna ja rempseä seura.

Tiistai 10.6.

Aamu valkeni sateisena. Outi, Katja ja Heljä lähtivät vetämään kaksipäiväistä teatterityöpajaa lasten kuvataideleirille Varparannan leirikeskukseen. Ensimmäisen päivän teemana olivat tunteet. Samaan aikaan pojat yrittivät korjata Rosinantea heikoin tuloksin. Lopulta Jukka soitti sedälleen Lieksaan ja järjesti korjausmiehen torstaiksi. Muuten vietettiin leppoisaa mökkipäivää. Vain kehno sää aiheutti hieman huolta. Asiaa ei parantanut Niilan ja Riikan tutustuminen meille sateen varalta esiintymispaikaksi buukattuun pursiseuran venevajaan, josta löytyi mm. moottorikelkkoja ja monimetrisiä jahteja. Niiden joukkoon olisi hukkunut isompikin karisma.

 

Onneksi sade loppui ja saimme esiintyä ulkona kuudellekymmenelle innokkaalle katsojalle Kontiolahden satamassa. Tampereen keikasta oltiin opittu. Hyvä lämmittely ja yhteinen virittäytyminen tekivät esityksestä myös näyttelijöille mieleisen. Pensas toivotettiin tervetulleeksi Kontiolahdelle myös ensi kesänä.

Ilta kului mökillä saunoen, valokuvaten ja lettuja paistaen. Seura oli edelleen rempseää.

Keskiviikko 11.6.

Pajanvetäjät yöpyivät leirikeskuksessa ja jatkoivat draamatyöpajan vetämistä, aiheena aistit. Muut tutustuivat Kontiolahden yksikatuiseen keskustaan. Illansuussa väsyneet mutta onnistuneen pajan jäljiltä euforiset ohjaajat haettiin leiriltä ja matka kohti Lieksaa saattoi alkaa. Outi tosin unohti takkinsa ja rahansa leirille, mutta onneksi maailman mukavin Kontiolahden kulttuuri- ja vapaa – ajan sihteeri Kristiina Isaksson toi tavarat pyynnöstä valtatien varteen.

Lieksassa majoituttiin Jukan kotitaloon. Osa porukasta jaksoi vielä Lieksan yöhön jossa tavattiin mm. suomalainen teatterivaikuttaja Seppo – Ilmari Siitonen ja lieksalaisia, ystävällisiä mutta laulutaidoiltaan vaihtelevatasoisia nuoria miehiä. "Miten järjestätte kiertueella seksin harjoittamisen"? Terveisiä Tinatähteen ja Simo Hurttaan. Emme mitenkään.

Torstai 12.6.

Jukka ja Niila nousivat varhain ja ajoivat Rosinanten huoltoon. Ammattimies teki siistiä jälkeä taiteen tukemisen nimissä ja sopuhinnalla. Kiitos! Muuten Pensas vietti päivää mm. shoppailemalla Lieksan kirpputoreilla. Jaana ja Outi jaksoivat jopa kavuta vesitorniin.

Jukan mummon Lyyli Ahon tarjoama herkkulounas sai esitysfiilikset huippuunsa eikä intoa vähentänyt tähänastinen ennätysyleisö, 120 – 150 henkeä. Tämä aiheutti muutoksia mm. asemoinnissa, mutta esitys meni hyvin ja yleisöllä oli hauskaa erityisesti seuratessaan oman kaupungin pojan Jukka Ahon työskentelyä. Esityksen jälkeen Pensas kukitettiin juhlallisin menoin.

Ennen Kuopioon lähtöä etsittiin Katjan avaimia vähintäänkin kuumeisesti ja käytiin kiittämässä ja kukittamassa Lyyliä. Avaimia ei löytynyt. Kuopiossa majoituttiin Jaanan vanhempien Maj – Gretin ja Oton vieraanvaraiseen taloon. Iltaa vietettiin mm. tutustumalla ryhmän omiin nettisivuihin ja varsinkin sen vieraskirjaan.

Perjantai 13.6.

Ruhtinaallinen ja maukas aamiainen Kuopiossa siivitti Pensaan Siilinjärvelle. Ennätysmäinen roudausmatka     (n. 100 metriä) ei heikentänyt keikkakuntoa ainakaan ratkaisevasti. Siilinjärven keikka oli toistaiseksi paras "raaka" torikeikka. Lavastuksena toimivat mm. suuri hotdog – mainos ja iso kukkakioski. Yleisöä oli kohtuullisesti vaikka kulman takana pidettiinkin sairaalan suurta huutokauppaa. Esityksen jälkeen käytiin kulttuurisihteerin tarjoamalla pikkupurtavalla kunnantalon kahvilassa, jonka jälkeen suuntasimme Iisalmeen.

Iltaesitys Runnin kylpylän jokimaisemassa oli hämmästykseksemme yleisölle maksullinen. Yleisöä oli kuitenkin 36 ihmistä ja n. 2553 hyttystä. Leppeän esityksen jälkeen majoituimme rocktähtimäisesti asuntolaan ja vietimme iltaa grillillä riehuen.

Lauantai 14.6.

Emma, Riikka, Heljä ja Outi kykenivät aamulla tutustumaan myös historiallisen Runnin kylpylän palveluihin kuten saunaan, rautaiseen terveysveteen ja hierontoihin. Huoneiston luovutus siirtyi reilulla kolmella tunnilla, mutta hetken lyödessä Pensas korjasi luunsa hyvin nopeasti. Heljän ja Kaarlon kokkaama pakokauhupäivällinen maistui grillikatoksen alla ja yleisfiilis oli hyvä. Katjan avaimetkin löytyivät Jennin sadetakin taskusta.

Seuraava esiintymispaikka oli Suomen sydän eli Koljonvirran leirintäalue ja Savolaiset Perinnekonepäivät, edelleen Iisalmessa. Hyvin kansoitettu juhla herätti Pensaslaisissa huvittunutta hämmennystä. Tämä ei yhtään vähentynyt siitä että juuri ennen esitystä valittiin Vuoden Perinneneito. Jossain välissä Kaarlo ehti edustaa Pensasta Radio Suomen suorassa revolverihaastattelussa.

Esitys oli anniskelualueella. Parikymmentä urhoollista seurasi Quijotea alusta loppuun lievästä taustahälystä huolimatta. Iltaa vietettiin notskilla ja energisimmät pistäytyivät myös Iisalmen yöelämässä. Osa porukasta nukkui yönsä teltassa ja osa bussissa. Kuumaverinen tuottajamme äijäili koisaamalla taivasalla.

Sunnuntai 15.6.

Sunnuntai tuli niin kuin sunnuntait tulevat. Ensimmäinen vapaapäivä ilman ajoa tai muuta vastaavaa kului rennosti. Monet vierailivat lähellä sijaitsevassa Juhani Ahon museossa. Emma ja Outi seurasivat myös Koljonvirran kesäteatterin vaellusnäytelmää, joka esitteli paikallista historiaa. Iisalmihan toimi mm. Suomen sodan ratkaisutaistelujen näyttämönä. Perinnekonepäivien kirpputoriosastolta löytyi paitojen ja aurinkolasien lisäksi myös kauan haeskeltu varoituskolmio Rosinanteen.

Illalla Pensas vaihtoi majoitusmuotoa. Leirintäalueen omistaja luovutti käyttöömme neljän hengen mökin eikä toista telttayötä tarvittu. Illalla saunottiin, pelattiin jalkapalloa ja improiltiin Jennin johdolla.

Hannu "Isi" Raatikainen saapui alueelle keskiyön hetkellä.

Tämän  sivun kuvat on ottanut Teatteri Pensas, jos ei toisin mainita.

  15.6. Iisalmessa, Runnin kylpylän liepeillä Teatteri Pensas sulautui Suomen luontoon. 

MITÄ MUUTA PENSAS TEKEE?

Road movie Pensaan tapaan

1. Henkilö istuu ja katselee tyynesti eteensä.

2. Toinen henkilö tulee sivulta ja kättelee tuolissa istuvan, poistuu.

3. Henkilö istuu tuolissa ja katselee tyynesti eteensä. Kamera ei liiku koko aikana.

4. Lopuksi ilmoitetaan millä paikkakunnalla pätkä on kuvattu.

Tämä tehdään kaikissa paikoissa joissa esiinnymme tai yövymme. Näyttelijät vaihtuvat joka kerta.

Haastattelut

Aina tilaisuuden tullen tartutaan kameraan ja/tai minidisciin. Kohteiksi ovat päässeet mm. lukuisat paikalliset kulttuurivaikuttajat, paikalliset ihmiset noin yleensä, lapset, Lyyli Aho, Kimmo Paju, Otto Taskinen ja iisalmelaiset jenkkiautoilijat. Kysymykset ovat vaihdelleet kohteen mukaan. Haastattelusarja tulee saamaan matkan kestäessä hämmästyttäviä muotoja…

10.6. Kontiolahti. Innokkaita teatterityö- pajalaisia Varparannan leirikeskuksessa.

10.6. Kontiolahdella Pensas lauloi sydämensä kyllyydestä.  Kuva: Mom & Juuso 

11.6. Kontiolahti. Tuottaja Niila Leppänen tuottaa vaihteeksi syötävää. Kuva:Mom&Juuso

11.6. Iltatunnelmia Lieksan joelta.

13.6. Kaarlo ja Jenni järjestävät bussia Siilinjärvellä.

14.6. Iisalmen pojat esittelivät paikallisen menomestan.