1.6. - 9.6.             9.6. - 15.6.             23.6. - 29.6.             30.6. - 6.7.
KIERTUEPÄIVÄKIRJA  16.6. - 22.6.

      16.6. Sonkajärven legendaarinen Hollivoot- ravintola on valloitettu!

Maanantai 16.6.

Sonkajärvi on kiertueemme piskuisin etappi, asukkaita vähän päälle viisituhatta. Kuitenkin esityksemme keräsi torille mukavat viitisenkymmentä ihmistä, joista osa tosin lähti kesken sadetta pakoon. Niin, kiertueella satoi ensimmäistä kertaa esityksen aikana ja nytkin lähinnä loppumonologissa. Äreä sade antoikin hyvän taustan Quijoten tilitykselle.

Show:n jälkeen ruokailimme legendaarisessa Hollivoot- ravintolassa kulttuurisihteeri Eero Pitkäsen seurassa. Ravintola on saanut nimensä siitä, että Sonkajärvellä on vuosien varrella filmattu yli viittäkymmentä elokuvaa. Aterian lomassa Pitkänen kertoili mm. Eukonkannon MM - kisoista, jotka järjestetään Sonkajärvellä joka kesä. Tämä kansainvälinen turnaus on sisukkaalle kunnalle elintärkeä.

Sitten ajoimme läheiseen Sukevan vankilaan johon Heljä oli saanut järjestettyä meille vierailun. Tiukan turvatarkastuksen jälkeen teimme lyhyen peruskierroksen vankilan johtajan Teuvo Heikkisen toimiessa oppaana. Tämän jälkeen Heljä haastatteli johtajaa, Katja ja Jaana vanginvartijaa ja Riikka ja Jenni puolestaan yhtä vankia. Kokemukset olivat mielenkiintoisia ja herättivät illan ajomatkalla tiukkaakin keskustelua Pensaan jäsenistössä. Ouluun saavuttiin kymmenen maissa. Majoituimme Myllyojan nuorisotalolle, jonne Heljä (!) oli saanut meidät kolmeksi päiväksi ja aivan ilmaiseksi(!). Levittäydyimme ympäri taloa ja niin edelleen.

Tiistai 17.6.

Aamulla tutustuttiin ensimmäiseksi kimppamatkailun perusproblematiikkaan eli siihen pitäisikö aamiaisvuorossa olevien herättää nukkuvat vai ei. Tilanteessa olisi ollut ainesta pitkäänkin kalabaliikkiin, mutta siihen ei sattuneesta syystä ollut aikaa. Keskustaan päästiin kuitenkin ajoissa. Pensaan oli määrä vetää kolme päivää työpajoja Oulun nuoriso - ja kulttuuriasiainkeskuksen eli Nukun tiloissa. Ensimmäisenä päivänä vetovuorossa olivat Jenni ja Kaarlo Don Quijote - aiheisella pajalla ja Jukka ja Heljä tarinateatterista vaikutteita ottavalla sessiolla.

Toisaalla pestiin pyykkiä Heljän ystävän Jaanan koneella ja etsittiin muistikorttia digikameraan. Illansuussa Pensas kokosi itsensä Oulun torin kupeessa sijaitsevalle Aittapihalle. Ennen esitystä päästeltiin katkeria hymyjä: ensin esitysten määrä supistuu kolmesta yhteen ja sitten paikalla on kuusi katsojaa. Väki lisääntyi kyllä jutun kestäessä, mutta kokonaisuudessaan homma tuntui vähän julkiselta treeniltä. Hyvin se silti meni. Paikalliset epäilivät että vähäinen yleisö johtui Aittapihan tuoreudesta paikkana. Yksien terassioluiden jälkeen ajettiin takaisin majapaikkaan, jossa iltaa vietettiin vapaassa muodossa.

Keskiviikko 18.6. 

Keskiviikkona pajat jatkuivat: Jaana ja Riikka vetivät teatterileikkeihin keskittyvän työpajan, Jukka ja Heljä pysyivät tarinoissa. Oulussa oli siis kaksi ryhmää, aikuiset ja alaikäiset, jotka kiersivät kolmessa päivässä kolme lyhyttä kokonaisuutta. Jo ensimmäisen päivän kokemukset olivat erittäin positiivisia eikä tämä vaikutelma kolmessa päivässä päässyt muuttumaan.

Vapaavuorossa olevat viettivät päivää "puhdetöissä" eli ruuanlaitossa, bussin huollossa, kiertuepäiväkirjan päivityksessä ja meille niin rakkaan digikameran varusteiston parantelussa. Myös kirpputoreilla ehdittiin käydä ja monenlaista hankkia. Kesken kovimman kuhinan Jenni sai puhelinsoiton, jossa Pensas toivotettiin tervetulleeksi esiintymään Lohinivaan, Rovaniemen maalaiskuntaan. Tieto otettiin vastaan, arvatkaapa miten.

Illalla Raatikainen katsoi asiakseen pitää pitkälliset treenit, joiden jälkeen märehdittiin Anneli Jäätteenmäen kohtaloa, kuunneltiin Rammsteinia ja nautittiin virvokkeita. Ennen Oulun yöhön syöksymistä Pensas sivisti vielä itseään seuraamalla dokumenttia saamelaisia kohtaan tehdyistä vääryyksistä.

Torstai 19.6.

Aamulla Emma ja Kaarlo vetivät hyvin improvisoidun näyttelijäntyönpajan, Jaana ja Riikka jatkoivat leikeillä. Outi ja Ratsi ehtivät puolestaan käydä Teknologiakylässä haastattelemassa ihan oikeaa tietoliikenneinsinööriä. Ouluhan on nykyään Nokian päätukikohtia Suomessa. Iltapäivällä pyörät alkoivat pyöriä Pohjoista kohti. Matkalla pysähdyttiin ihmettelemään väkevästi virtaavaa Kukkolankoskea, jonka päällä keikkuvalla "lippomiesten sillalla" kuvattiin kiertueen pelottavin road movie. Otimme myös jo tuntumaa alkuasukkaisiin eli hyttysiin.

Myöhään illalla pääsimme seuraavaan majapaikkaan, dramaturgi Aino Piirolan ja tämän miehen Kari Naaskon maatilalle Etelä-Portimojärven rannoille.

Perjantai 20.6.

Tällä kertaa ei päästy pommiin asti, sillä isäntäväen kahdeksankuinen Aapo - poika toimi loistavasti herätyskellona. Päivän esitys oli puoliltapäivin Ylitornion K - Marketin edessä. Se ei ehkä mennyt niin hyvin kuin piti, mutta huomiota ainakin saimme ja suuri osa yleisöstä myös piti näkemästään. Aplodien jälkeen syötiin lohikeittoa marketin henkilökunnan ruokailutiloissa. Emäntänä toimi tilaajan edustaja eli Aavasaksan kulttuuriviikkojen järjestäjä Virpi Peitso.

Majapaikassa jatkettiin työn merkeissä. Pensas oli tilattu maanantaiksi Kemijärvelle esiintymään kansainvälisen kuvanveistoviikon avajaisissa, jota varten harjoiteltiin Katjan johdolla. Myös yöpymisen hintana toiminut työpalvelu eli halkojen nakkelu paikasta a paikkaan b piti hoitaa. Kehittävän työn lomassa pohdittiin Pensaan mahdollisuuksia toimia talkootyöteatterina, joka ei ruikuta apurahojen perään vaan hoitaa rahat toimintaan raa'alla työllä. Jätetään hautumaan.

Ilta meni saunomiseen ja grillaamiseen. Nuotion äärellä puhuttiin mm. taiteesta. Ensi kertaa näyttäytynyt keskiyön aurinko villitsi monet porukasta valvomaan läpi yön. Lähellä nukkuvan Aapon takia meininki pysyi enimmäkseen hillittynä.

         21.6. Klovneriaa Ylitorniossa.

Lauantai 21.6.

Lauantai alkoi vasta päivällä. Jaana veti pitkään haaveilemansa klovneriatreenit, jotka haastavuudestaan huolimatta tai ehkä juuri siksi olivat äärimmäisen hauskat. Illalla lähdettiin katsastamaan Aavasaksan vaaran kansallismaisemia ja tiirailtiin myös Ruotsiin digikameran zuumin läpi. Tämän jälkeen porukka hajosi osan jäädessä Aavasaksalle karaoketansseihin, osan lähtiessä kalaan.

Tansseissa oli hauskaa monella eri tavalla. Lähtiessä kyyti oli muodostua ongelmaksi, mutta onneksi ensimmäisessä peukalolla pysäytetyssä autossa oli kaksi mukavaa nuorta miestä, Petri ja Juha - Matti. He tarjosivat kyydin Ruotsin puolelle, Luppion vaaralle, jossa näkymät olivat paremmat kuin Suomessa. Matkalla hämmästeltiin myös rakennuskulttuurien eroja kilometrin säteellä. Miksi kaikissa ruotsalaisissa taloissa on paljon koristeita ja markiisikatokset?

Toisaalla armottomana kalamiehenä tunnettu Jukka sai kaksi haukea koskesta. Heljän ja Outin tukema sankari saapui kuudelta aamulla majapaikkaan, jossa Ruotsista kotiutuneet viettivät nuotiojatkoja Petrin ja Juha - Matin kanssa. Hämmästystä, kummastusta, mutta hyvää sellaista.

Sunnuntai 22.6.

Sunnuntaina siivottiin bussia ja laitettiin ruokaa. "Patsastreenit" jatkuivat valkoisten maskien kanssa. Illalla lähdettiin kaikki Rosinantella Ruotsiin, jossa uitiin Torniojoessa ja jatkettiin yöllä alkanutta töllistelyä Petrin opastuksella. Myös yksityisempää juhannusta viettäneet Pensaslaiset palasivat ruotuun. Palattuamme söimme hyvin uunissa muhinutta haukea.

Tämän  sivun kuvat on ottanut Teatteri Pensas.

   22.6. Teatteri Pensas uimassa kohti Ruotsia.

MITÄ TAPAHTUI TODELLA ? ELI PENSAS-AIHEINEN JUHANNUSVISA

1. Ketkä kaksi Pensaslaista tanssivat juhannusyönä alasti viljapellossa?

2. Mistä kappaleesta tehtiin Pensaan ensimmäinen, joskaan ei viimeinen karaokevideo?

3. Mikä on pörrö?

4. Vad menar pumppis?

5. Minkä eläimen Heljä näki kalareissulla ensi kertaa silmästä silmään?

Lähetä vastauksesi osoitteeseen teatteri@pensas.org  01.07.2003 mennessä.

Oikein vastanneiden kesken arvotaan pari Ruotsin armeijan maihareita eli Pensaan viralliset esiintymiskengät.

18.6. Oulu. Don Quijote-harjoitukset majoitusnuorisotilan amfiteatterissa.

19.6. Kukkolankoski. Teatteri Pensas voittaa pelkonsa.

20.6. Etelä-Portimojärvi. "Siirrä halko pisteestä A pisteeseen B."

20.6. Aavasaksa. Suomen neito Jaana ja Suomen joutsen Jaana!

21.6. Ylitornio.  Kaarlo The Clown ja Traktorinrengas!

21.6. Aavasaksan vaaralta avautui kaunis näkymä Ruotsin puolelle.

21.6.  Jukka Aho - syntynyt kalastamaan.   

  22.6. Övertorneå. Jenni Bergius Brita Rockstadian muistokivellä.

VIIKON HAASTATTELUT:

Eero Pitkänen (Sonkajärven kulttuurisihteeri), Teuvo Heikkinen (Sukevan vankilan johtaja), Vanki ja vanginvartija, "Oululainen tietoliikenneinsinööri", Marika Palosaari (Ympäristöviestinnän tutkija, Suomen ympäristökeskus) Jaana from Oulu, Petri from Ylitornio sekä monia muita kaduilla vastaan tulleita ihmisiä.