1.6. - 9.6.             9.6. - 15.6.             16.6. - 22.6.              30.6. - 6.7. 
 KIERTUEPÄIVÄKIRJA  23.6. - 29.6.

      23.6. Pensas hämmensi ja huvitti Kemijärven kuvanveistoviikon  kutsuvierastilaisuudessa.

Maanantai 23.6.

Aamulla lähtö Ylitorniosta ja ajo kohti Kemijärveä. Ennen tielle pääsyä ehdimme vielä ruokailla ja laulaa vanhainkodilla, jossa Petrin äiti on ruokailu- päällikkönä. Kiitokset Petrille ja äidille.

Sää tuntui suosivan Pensasta, heti kun pääsimme pohjoiseen alkoivat lämpimät kelit. Sadanviidenkymmenen kilometrin bussimatkalla ehti kuitenkin jo toivoa edes sadekuuroa. Kemijärvellä meitä vastassa oli kulttuurisihteeri Raila Hiltunen ja ammattioppilaitoksen asuntola. Kahden hengen huoneissa ehdittiin vain kääntyä, sillä "Patsas-avajaiset" häämöttivät jo parin tunnin päässä. Lyhyen jalkapallo-ottelun jälkeen hyppäsimme bussiin ja ajoimme esiintymispaikalle valmistautumaan.

Kemijärven kansainvälinen kuvanveistoviikko kokoaa Kemijärvelle vuosittain kymmeniä kuvanveistäjiä, jotka viikon ajan työstävät kukin yhtä puuveistosta. Pensas esiintyi kutsuvieras- tilaisuudessa, jossa oli taiteilijoiden lisäksi paikalla kunnan ja raakamateriaalin lahjoittajien edustajia sekä valikoima edellisten vuosien taideteoksia. Ruskeat kerrastot, valkoiset maskit ja "taiteellinen" liikehdintä puuveistosten seassa kohotti arvovaltaisen yleisön kollektiivista kulmakarvaa mukavasti hämmentyneen ja huvittuneen välimaastoon. Parinkymmenen minuutin esityksen jälkeen vaihdoimme vaatteet ja sukelsimme tarjoilun kautta mukaan meininkeihin. Illan kuluessa ehdittiin hieroa tuttavuutta mm. intialaisten, arabialaisten ja virolaisten veistäjien kanssa.

Tiistai 24.6.

Aamiaisen jälkeen lämmittelimme yhdessä pelaamalla tiukan jalkapallomatsin. Päivän esitys oli yhdeltätoista Kuumaniemen torilla, jossa kuvanveistäjät tekivät työtään. Paikan päällä huomasimme nopeasti että esitystä pitäisi siirtää, sillä kymmenen metrin päässä raivoavat moottorisahat ovat huono yleisö. Onneksi sopiva paikka löytyi torin viereiseltä nurmelta.

Esityksen alkaessa yleisöä oli kevyesti parisataa ihmistä joista noin puolet katsoi näytelmän myös loppuun. Keitos upposi hyvin kiitolliseen maaperään. Pohjoisessa tuntuu olevan tarvetta teatterille. Esityksen jälkeen päivää kulutettiin mm. ruuanlaitolla, haastatteluilla ja juoksevien asioiden hoidolla.

Illansuussa ajoimme Rovaniemelle, jossa Pensas esiintyi osana Jutajaisten ohjelmistoa. Perillä pystytimme leirin Kaupunginteatterin takana sijaitsevan huoltoaseman pihaan. Iltaa dominoi katusoiton harjoittelu. Jossain vaiheessa osa porukkaa lähti meille järjestettyyn kotimajoitukseen osan ottaessa ensi hörpyt Rovaniemen yöstä.

Keskiviikko 25.6.

Jaana ja Emma lähtivät aamulla vetämään kaksipäiväistä ajankohtaisteatteri-työpajaa teatteria harrastaville nuorille. Huoltoaseman pihassa puolestaan käynnistyivät "dramatisointia tarkentavat" Don Quijote – harjoitukset, jotka keskeytyivät miellyttävästi uteliaan radiotoimittajan saapuessa paikalle. "Boheemista linja-autosta" ja nurmikolla loikoilevista "teatterikulkureista" tehdyllä haastattelulla oli kauaskantoiset seuraukset, sillä Lapin Radio kuuluu koko läänissä eikä ko. masiina todellakaan kitsastellut Pensaan puffaamista. Myös paikalliset valtalehdet Lapin Kansa ja Kaleva huomioivat kiitettävästi sekä Pensaan esitykset että työpajan.

Illalla ajettiin taas uuteen majapaikkaan, nyt ammatillisen kurssikeskuksen asuntolaan, jossa majoittuivat myös tsekkiläiset, venäläiset ja Beninistä tulleet esiintyjät. Päivän vaihtuessa yöksi katsottiin Dvd:ltä Manaajaa opetus- tarkoituksessa.

Torstai 26.6.

Torstaina jatkui paja ja juoksevat asiat. Puolenpäivän jälkeen keräännyimme Sampoaukealle aivan Rovaniemen keskustaan. Esityspaikka oli haastavin tähänastisista sillä yleisöä oli aivan määrättömästi ja meteli valtava. Lisäksi Jutajaisten festivaalikulkue lähti puolessavälissä show:ta aivan läheltä vieden toki mukanaan puolet yleisöstä. Tällä kertaa tämä oli helpotus. Muutenkin esitystä saattoi pitää yhtenä kiertueen parhaista jo olosuhteiden takia. Pensas on kasvanut valtavasti kiertueen myötä ja esiintyy nykyään isosti ja itsevarmasti kuin Manowar ikään.

Esityksen jälkeen noudatimme mukavien järjestäjien toivetta ja kuljimme Pensasasuissa kaupungin läpi varsinaiselle festivaalialueelle. Meidän piti myös esiintyä, mutta paikan päällä ohjelma oli jo käynnissä ja lavakin tuntui aika massiiviselta. Toisaalta jo Pensasasut ovat itsessään esitys. Samanaikaisesti Outi ja Jenni yrittivät epätoivon vimmalla siirtää kuvia nettisivuillemme. Kiitos Jennin ystäville Tomille ja Darjalle koneen lainaamisesta, neuvoista ja kärsivällisyydestä.

Loppupäivää ja yötä käytettiin moninaisiin aktiviteetteihin, joista vähäisin ei suinkaan ollut Hannu Raatikaisen Pensaalle ostama haitari. Ratsihan on kaavaillut useita merkillisiä bändivirityksiä Pensaan sisälle, joista ehkä kuullaan myöhemmin lisää. Varmaa lienee ainakin ettei Pensaan toiminta rajoitu tulevaisuudessa pelkkään teatteriin.

Perjantai 27.6.

Pitkän ja rapean päivän jälkeen pöristimme Lohinivaan, jossa esiinnyimme valtatien varressa, ravintola Lohihovin edessä. Neljänkymmenen hengen yleisö oli alusta saakka loistavasti mukana tehden Quijotesta kiertueen tähän asti parhaan. Esitys lähestyi hienosti katuteatterin alkuperäistä henkeä, jossa olennaista on suoraan yleisölle esittäminen ja yleisön välitön palaute. "Tulkaa toistekin" on kommentti joka on kuultu Lohinivan lisäksi erittäin monessa paikassa.

Pensas kahvitettiin Lohihovissa ennen ja jälkeen esityksen. Jäähdyttelyn jälkeen pääsimme lähellä sijaitsevalle Lohinivan kyläkoululle, jota isännöivät Jennin ystävät Mervi ja Jaro. Saunomista, grillaamista, laulua, pyykinpesua ja melkoisen messevä meininki. Lohihoville erikoiskiitokset tajunnan räjäyttäneistä Lohileivistä.

  28.6. Pensas järjesti Koppelon kyläkoulun pihalle Irvistyskilpailun.

Lauantai 28.6.

Aivan ensimmäiseksi vietettiin kiertueen ainoaa syntymäpäivää: Katja herätettiin laululla ja halauksilla. Sitten alkoi päivän ryöppy eli pitkä ja nopea ajo Sodankylän kautta Ivaloon. Matkalla ihmeteltiin maiseman vähittäistä muuttumista lappalaiseksi ja väistettiin ensimmäistä poroa. Ehdimme myös pysähtyä Kaunispään tunturilla.

Ivalo, Inarin kunnan hallinnollinen keskus, oli tullessamme kuin lännenelokuvan aavekaupunki. Lapin Radiota oli kuitenkin selvästi kuunneltu, sillä seitsemänkymmentä ihmistä löysi tiensä Pensaan luo, mukaan luettuna seudulla kesiään viettävä Jyrki Sinisalo. Lievästä väsymyksestä johtuen esitys alkoi hivenen jäykästi, mutta lämpeni vähitellen ja rullasi lopussa vastustamattomasti. Kiitosten yhteydessä Inarin kunta lahjoitti Pensaslaisille omat kuksat ja tarjosi sen jälkeen lohikeittoa kunnantalolla.

Ivalon keikkaan kuului myös nuotioiltama Koppelon koululla. Illan teemana olivat tarinat, joita kuultiin nuotion ympärillä laidasta laitaan. Lopuksi laulettiin yhdessä ja Ratsin ja Kaarlon toimesta myös vähän soolona. Iltamalaisten poistuttua Pensas saunoi ja suunnitteli tulevaa erävaellusta.

Sunnuntai 29.6.

Yhdentoista ihmisen saattaminen metsään vie koko päivän, varsinkin jos vaellusreitti päätetään samana päivänä. Ärräpäisen päivän kallistuessa illan puolelle oltiin kuitenkin tavoitteessa eli Karigasniemellä ja Kevon luonnonpuiston porteilla. Pensas aikoi vaeltaa koko puiston läpi kolmessa päivässä. Matkaa oli tiedossa 63 kilometriä mikä vähän hirvitti, erityisesti niitä jotka olivat lähdössä ensimmäiselle vaellukselleen. Reippain mielin kuitenkin lähdimme ja ensimmäinen 12 kilometrin pätkä tuntui jopa naurettavan kevyeltä. Pensas yöpyi Metsähallituksen autiotuvassa.

Tämän  sivun kuvat on ottanut Teatteri Pensas.

  29.6. Kevo. Neljä viikkoa retkeä on takana. Keskiyön aurinko valaisee Teatteri Pensaan. 

PENSAAN KARAOKE PLAYLIST, TOP 5

1. KÄYN AHON LAITAA (Niila)

2. YES SIR, ALKAA POLTTAA (Jenni)

3. ITKISITKÖ ONNESTA (Kaarlo)

4. LAPIN KESÄ (Katja)

5. AIKUINEN NAINEN (Tytöt)

Suluissa todennäköisin esittäjä.

(Jos kuulet näitä, olet lähellä Pensasta)

 

25.6. Heljä haastattelee Lapin radion uutispäällikköä, Jorma Korhosta.

 

26.6. Rovaniemellä oli paljon yleisöä.

26.6. Ratsi osti haitarin!

  27.6. Lohiniva. Esitys meni hienosti ja hypyissä oli ilmaa!

27.6. Lohiniva. Lavan takana on aina kuhinaa.

28.6.on Katjan syntymäpäivä!

28.6. Ivalon kulttuurisihteeri Anita Kumpulainen kuksattamassa  Pensaslaisia.

29.6. Vaellus alkaa!

VIIKON HAASTATTELUT:

23.6.2003 Raila Hiltunen, Kemijärven kulttuurisihteeri, kuvanveistäjiä

27.6.2003 Esa Peltonen, Rovaniemen kulttuurisihteeri, Jutajaisten esiintyjiä, Lapin radion uutispäällikkö

29.6.2003 Anita Kumpulainen, Ivalon kulttuurisihteeri

Lisäksi paikallisia asukkaita mm. Lohinivassa.